Saturday, February 13, 2016

Keropok Lekor Terengganu


Minggu Lepas

Sebaik tiba je rumah kat Shah Alam, husband cakap kat aku: 

"Nak keropok lekor terengganu?"

"Hah? Dapat kat mana? Nakkk!"

"Ada group taman ni post and tanya kot siapa-siapa yang nak. Sebungkus RM 8, ada 10 batang."

"Nakk!"

Menjerit kecil keriangan aku sebab aku memang suka gila keropok lekor. Lagi-lagi sekarang ni banyak keropok lekor yang tak berapa sedap sebab penuh rasa tepung je, isi ikan pulak hampeh, sikit je. 

Aku pesan kat husband untuk beli 2 bungkus kot-kot lah sebungkus tu kecik je kan. Yelah, dah harga RM 8, banyak mana pun boleh dapat dengan ekonomi sekarang ni? Bak kata husband aku-entah-entah besar pen je..hahah dan selamat jangkaan aku tepat, memang kecik je saiz nya. Sekali hadap boleh habis. 


Elok je dapat, terus aku bukak bungkusan tu. Hmmmm macam tak pekat/gelap je warna keropok lekor ni. Aku pernah diberitahu yang keropok lekor ni, kalau warnanya cerah, maksudnya isi ikan tak banyak, tepung je yang lebih. Mula lah aku duk pikir bukan-bukan.

"Sayang, keropok lekor ni macam tepung lebih je. Entah-entah jiran tu dah terbeli banyak, then bila dia masak, rasa tak berapa sedap, tu yang dia jual kat orang tu.." Hahahaha jahat tak aku?

Lepas dah elok goreng, aku rasa sikit. Eh! Sedap pulak!

"Sayang, elok keropok lekor ni. Sedap! Salah tekaan tadi..hehe"

"Haa.. Pergi mintak maaf balik kat jiran tu.."

Erk! Hahahaha jenuh pulak nak pergi mintak maaf kan..kihkih tu lah... Cakap ikut sedap je tadi. Pengajarannya, fikir positif je dulu okay? Jangan terus negatif. Ngeee~

Sekali hadap dengan cili sos dia, terus puas hati! (^__^)




suke? like la..

Tuesday, February 09, 2016

Bakal Ada Orang Baru Ke?


Semenjak awal perkahwinan lagi aku akan catit dan monitor kitaran haid aku menggunakan aplikasi yang ada dalam telefon ni. Cuma bila aku dah selamat melahirkan Mierza, aku lupa nak catit dah sebabnya kan lama tak datang period dalam tempoh menyusukan Mierza - salah satu cara berkesan untuk perancangan keluarga. Dan beberapa bulan sebelum ni, aku dah mula gunakan balik aplikasi ni untuk cek balik kitaran haid aku. Alhamdulillah kitaran haid aku normal macam dulu, tak lari dari kitaran 28 hari.

Semalam aku tergerak hati untuk buka aplikasi ni dan tengok bila last period. Macam lama pulak aku rasa tak period. Ternyata sangkaan aku tepat. Aku dah lewat 5 hari! Oh maiiii.. 

"Rilex laaaa.. Baru lewat 5 ari kannnn? Belum lewat 2 minggu lagi.." -ayat sedapkan hati, haha

Kalau ikutkan memang kami rancang untuk tak tambah lagi. Cukup Mierza sorang sekarang ni dan layan dia puas-puas dulu. Tapi kalau dah dapat rezeki bertambah anak, tak de lah pulak kami menolak. Kes Mierza dulu pun kes accident. Huhu Tahu rezeki anak tu ada dan luas. Cuma bila memikirkan kesibukan bekerja, takut nanti anak-anak terabai. Kan sekarang ni kena sahut cabaran menteri untuk buat pelbagai kerja - ehhhh..terpolitik pulak..haha

Mierza sekarang pun makin aktif dan rajin 'mengemas'. Pantang nampak aku tengah lipat baju ke, susun barang dalam laci ke, mesti dia pun sibuk sekali nak 'membantu'. Dan semalam, tengah aku melayan dia memonggah barang yang ada dalam laci tu, tiba-tiba dia hulur barang dekat aku. Mierza! Haha tergelak aku dibuatnya.


Dip 'N' Tell pregnancy test! Kahkah 

Adoii Mierza.. Tahulah ibu dah lewat 5 hari. Sabar ye sayang. Tak payah rakus sangat nak tunjuk yang sayang nak adik. Adehhhhh.. Haha tu stok setahun lepas yang aku tak pernah guna. Bila aku suruh dia simpan balik, dia terus-terusan bagi kat aku. Bila aku ambil dan simpan, dia capai balik dan bagi kat aku. 

Mierza..Mierza.. Sampai ke sudah dia dengan benda tu.. Bertuah punya anak~





suke? like la..

Monday, February 08, 2016

Terlambat Renew Lesen - Kena Denda Ke?


Fuhhh.. Boleh aku tak perasan lesen aku dah mati 5 bulan! Hahah itu pun sebab aku beli purse baru dan bila tengah proses transfer kad-kad aku (kad pengenalan, kad medikal, kad kahwin, kad bank dan segala jenis kad keahlian) baru aku terperasan yang lesen aku tak renew lagi. Gila lah. Maksudnya selama 5 bulan ni selamba badak je aku memandu tanpa lesen sah! Selamat tak ada roadblock kannn??hohoho 


Gigih aku pergi pejabat pos untuk renew lesen. Ramai dah suruh aku renew lesen kat website myeg je tapi aku tak nak. Alasannya semata-mata sebab aku nak lesen baru yang macam kad pengenalan tu, bukan sekadar laminate punya.. kihkih mengada kan?

Kalau tengok proses kat myeg punya website pun sebenarnya simple je. Cuma  adalah extra charge nye kan. Dan korang boleh pilih samada nak pergi ambil sendiri atau suruh diorang pos je. Tapi nak ambil sendiri pun hanya di kaunter myeg Bandar Utama sahaja ye..kat tempat lain takda.. Jadi lebih mudah pilih penghantaran pos laju je yang akan memakan masa 5 hari. Okay lah tu kan?

Oh, berbalik kepada proses penantian aku di pejabat pos, orang memang ramai lah. Masa aku ambil nombor giliran pun, beza nombor sekarang dengan nombor aku ialah 60 orang! Mak aihhhhh.. Tarik nafas aku sekejap. Haha Tunggu je lah. Nak buat macam mana kan? Dah gatal nak renew kat pejabat pos jugak. Selamat lah pejabat pos Kelana Jaya ni cekap dan ramai staff. Laju je buat kerja dan tak ada lah rasa seksa sangat menunggu. Hati pun tak sakit kan. 


Sebenarnya proses nak renew lesen ni tak lama pun. Bila nombor korang dipanggil, just tunjukkan lesen dan kad pengenalan korang, cakap nak renew berapa tahun, staff tu masukkan data dalam sistem, print atas kad keras dan wallah siap! Kalau renew lesen dulu, tak ada gambar kan? Tapi yang jenis kad keras ni ada gambar dan dia akan ikut gambar dekat kad pengenalan korang. Bukan ikut gambar lesen awal korang tu. Terasa diri macam budak-budak sebab kad pengenalan aku pun zaman budak sekolah lagi..tak pernah renew..hahah

Ingat nak pergi renew kad pengenalan jugak sebab plastik belah tepi dia dah macam terkoyak akibat pernah masuk mesin basuh! Kahkah Tapi bila memikirkan yang aku bakal menghadap penantian berpanjangan, aku batalkan niat. Kemudian saja lah labu! Huhu 


Oh ye, nak renew lesen yang dah tamat tempoh ni tak dikenakan denda pun. Cuma korang kena renew untuk dua tahun terus atau lebih dan ikut tarikh lahir korang. Macam aku renew 2 tahun je dan kena RM92.10 termasuk cas dan gst. Kalau nak renew terus 3 tahun ke 5 tahun pun boleh tapi aku malas. Mungkin sebab nak merasa lagi pengalaman memandu tanpa lesen sah. Thrill gituuu..haha takdelah.. Ikut bajet masing-masing. Lagipun aku ingat next time aku nak tukar kad pengenalan dulu, bagi gambar cantik, kemudian baru aku renew lesen. Barulah muka cun dan matang..kahkah



suke? like la..

Monday, February 01, 2016

Makanan Menyelerakan di Market Restaurant, LEGOLAND


 
Kalau korang berkunjung ke Taman Tema Legoland, jangan lepaskan peluang untuk menjamu selera di Market Restaurant tau! Sebab makanan kat sini memang slurrppppp menepati cita rasa aku. Macam-macam ada! dari Continental, Western, Asian pun ada..

Market Restaurant ni terletak di Stage City, kiranya masuk je pintu masuk taman tema Legoland, terus korang menuju ke arah kanan tau tau..hehe Tak payah cerita banyak, meh tengok gambar antara makanan yang ada. Pilih lah mana satu pilihan kalbu.








Portion dia besar tau. Cuma kalau korang rasa tak larat nak makan sebab tak nak perut penuh sangat dan takut nanti tak dapat nak naik roller coaster, korang boleh ambil yang saiz kanak-kanak. Pun ada jual. Jadi korang tak perlu risau, okay?

Oh ye, bukan Market Restaurant je ada tau, korang pun boleh cuba Pizza Mania sesuai untuk kaki gemarkan pizza dan pasta, Burger Junction untuk yang gemarkan burger dan hot dog di samping onion rings dan fries. Selain tu, untuk siapa yang lebih sukakan pilihan makanan Asia, korang boleh menikmatinya di Asian Deli. Kalau suka yang bakar-bakar, korang boleh cuba di King's Grill. Macam -macam variety ada kan?? Semuanya di LEGOLAND.

Happy food hunting!



 

 
suke? like la..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...