Friday, December 04, 2015

The Parenthood : 1st Family Park Malaysia Bertemakan London Street



Teruja gila aku bila datang dengan husband dan anak aku, Mierza ke The Parenthood yang terletak di tingkat 2 Sunway Putra Mall, Kuala Lumpur ni! Sebabnya The Parenthood ni merupakan Family Park PERTAMA di Malaysia yang bertemakan gaya London Street. Masuk-masuk je korang dah boleh nampak bas warna merah dia!

Yelah, bukan London lah kan kalau tak ada bas warna merah ni.. Bila sebut je London, mesti terus terbayang bas merah, peti surat merah, Big Ben dan jugak istana dia..  kan kan?? Meh aku belanja sikit gambar suasana kat The Parenthood ni..




Cun kann?? Terasa macam jalan-jalan kat London, kihkih Kalau korang nak tahu, The Parenthood ni memang teramatlah menyenangkan kerja mak bapak. Kat sini lengkap segala keperluan anak sebab kat sini menyediakan pelbagai kedai yang menjual barangan bayi dari mula lahir sehinggalah dah besar dan pandai main game. Mana-mana ibu bapa yang nak buat birthday party, nak cari hiasan comel-comel dan belon pun ada di jual kat sini.

Kat sini pun ada jugak kedai yang menjual costume kanak-kanak tau. Comel je weh. Ada costume Cinderella, Snow White, Frozen, macam-macam jenis princess lah ada! Kalau untuk budak lelaki, ada Spiderman, Superman, Batman, bak kata semua superhero ada.. hehe Tiba-tiba aku terbayang kalau anak aku yang pakai costume ni, mesti comel! kan? kehkeh senang lah lepas ni nak buat birthday party tema apa sekali pun..hehe

 


Yang paling buat aku teruja ialah My Kingdom! ni merupakan tarikan utama dan paling menarik bagi aku. Kat sini macam-macam jenis mainan disediakan untuk kanak-kanak bebas bermain. Dari mainan untuk anak-anak sekecil setahun sampailah budak besar yang reti main XBOX.. siap ada xbox wei..seronok kanak-kanak sekarang kann.. Lagi satu, bila dah check in anak kat sini, boleh lah mak bapak tinggalkan anak bermain dan pergi dating berdua! Kehkehkeh

Pasal keselamatan, korang tak perlu risau okay? Sebabnya The Parenthood ni dah belanja lebih untuk pastikan keselamatan anak-anak korang. Bila nak masuk je My Kingdom ni, penjaga dan anak akan diberikan gelang/tag. Tag ni yang akan pastikan anak korang selamat sebabnya bila nak bawak anak keluar je, diorang akan scan tag tu. Kalau match tag anak dengan penjaga, baru boleh keluar. Kalau kata orang asing tiba-tiba nak bawak lari anak korang, tiba kat pintu keluar dan sistem scan kata tak match, memang tak dapat lah keluar. Bagus kan??




Yang seronoknya, mak bapak budak pun boleh join main sekali tau! larat dengan tak larat je.. hahah banyak kali aku dukung anak aku naik tangga dan turun ikut gelongsor tu. Mula-mula memang dia agak takut-takut dan buat muka ketat, tapi lepas tu jerit-jerit suka! Seronok tengok anak aku gembira. Masa ni lah pun untuk korang eratkan lagi hubungan dengan anak-anak kan? Dah 5 hari bekerja, pergi subuh sepie, balik dah senja, anak pun tunggu nak tidur je kan??

Agak-agak korang dah penat tapi anak masih lagi bertenaga nak main sana sini, korang boleh je kalau nak lepak kat cafe dalam The Parenthood ni. Tak perlu risau sebab sambil korang menjamu selera kat cafe yang diberi nama Lillipilli ni, korang boleh awasi pergerakan anak korang main dalam My Kingdom menerusi 2 biji skrin tv betul-betul depan cafe ni. Ada CCTV kau...hehe

 


Bilik ni khas kalau ada nak buat aktiviti apa-apa. Contoh macam nak buat birthday party ke, makanan dan  minuman akan disediakan dalam bilik ni, dan kanak-kanak boleh bebas untuk keluar masuk ke My Kingdom sebab ada pintu yang menghubungkan My Kingdom dengan bilik ni. Oh ye, dalam My Kingdom tu ada staff yang akan awasi kanak-kanak tau. Ni penting untuk mengelakkan sebarang kecederaan ke apa. Satu lagi aspek keselamatan yang disediakan oleh The Parenthood. *thumbs up!

Selain tu, ada beberapa kedai yang menarik minat aku. Sebabnya aktiviti ni boleh membuatkan sel-sel otak kanak-kanak berhubung. Jangan segan silu untuk bertanya pada staff kat sini sebab diorang bersedia untuk buat demo dan ajar kanak-kanak ni. Nanti dah tiba masanya, memang aku nak beli pun untuk anak aku. Biar dia kreatif dan berimaginasi tinggi. kihkih Nak tahu apa dia? Tengok gambar bawah ni.

 


Comel je kan craft art dia. Satu lagi yang aku minat ialah Painting by Numbers. Kat atas kertas lukisan tu, dah tersedia corak dan nombor. Korang hanya perlu warna gambar tu ikut nombor dia je. Senang dan hasilnya memang wahh! dah macam pelukis terkenal dah aku tengok. Ni kalau anak aku buat ni, boleh lah berbangga kata anak aku pandai mewarna..gittuuu...hahahah

Kotak paling kecil RM14.90 je. Aku dah nak beli dah tapi husband aku cakap, anak tu pegang pen pun tak pandai lagi. Ni kan pulak nak suruh dia mewarna. Alamatnya memang bersepah je lah nanti warna air tu kat atas lantai. Betul jugak tu. Tak sabar betul aku, hahaha

demo mewarna ikut nombor
Ni hasilnya lepas mewarna ikut nombor tu, cantik kan?
Selain daripada aktiviti-aktivit menarik yang disediakan untuk anak-anak, untuk mak bapak pun ada tau dekat sini. Sambil-sambil anak main kat My Kingdom, ayah boleh bersenam dan menyihatkan badan di fitness room kat sini. Untuk mak mak pulak, siap boleh manjakan diri. Ada Beauty Secret studio untuk buat rambut, urut.. manicure pedicure pun ada! Curlassss...

Untuk anak kecil yang takut untuk potong rambut pulak, The Parenthood siap sediakan tempat duduk kereta mainan untuk bagi anak kecil tu leka dan seronok main. Jadi senanglah kerja tukang potong rambut tu kannn... Kalau nak potong sekali mak dan anak pun boleh.. duduk sebelah menyebelah, hehe

Comel kan bila anak duduk diam dalam kereta tu, hehe
Lengkap dengan Baby Room
Bilik memanjakan diri, gittuuu..
Secara keseluruhannya, The Parenthood ni ada 4 komponen utama:
  • Relaxation & Leisure - Bilik fitness untuk keluarga dimana terdapat Wio Express's Power Plate dan alatan fitness yang lain. Untuk mak-mak pulak ada Beauty Secret Studio yang menyediakan perkhidmatan rawatan muka, manicure, pedicure. Anak pun boleh join sekali.
  • Educational & Play - Bermain sambil belajar
  • Dining - Cafe yang sediakan makanan berkhasiat
  • Shopping - Terdapat 33 buah kedai yang menjual pelbagai barang keperluan anak, semunya di bawah bumbung yang sama.
  • Others - servis "drop & shop" untuk 4 tahun ke atas, parti harijadi dan banyak lagi. 
The Parenthood ni dibuka kepada umum mulai esok! ye esok! 5 December 2015. Dan dan dengar kata ada promosi tau! beli 3 tiket My Kingdom, percuma 2 tiket! molek sangat lah tu... Kalau tak, harga biasa untuk hujung minggu RM45 sorang manakala hari biasa RM35.. Apalagi, masa promosi ni lah kita rebut peluang kan?! Nak lagi jimat, jadi ahli dia, lagi ada macam-macam promosi.

Untuk maklumat lanjut, layari:

Facebook: The Parenthood or MIPC
Website: http://theparenthood.com.my
My Kingdom playground by The Parenthood: https://www.facebook.com/jepkingdom/timeline
 
tudluuu...hehe
suke? like la..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...