Saturday, February 13, 2016

Keropok Lekor Terengganu


Minggu Lepas

Sebaik tiba je rumah kat Shah Alam, husband cakap kat aku: 

"Nak keropok lekor terengganu?"

"Hah? Dapat kat mana? Nakkk!"

"Ada group taman ni post and tanya kot siapa-siapa yang nak. Sebungkus RM 8, ada 10 batang."

"Nakk!"

Menjerit kecil keriangan aku sebab aku memang suka gila keropok lekor. Lagi-lagi sekarang ni banyak keropok lekor yang tak berapa sedap sebab penuh rasa tepung je, isi ikan pulak hampeh, sikit je. 

Aku pesan kat husband untuk beli 2 bungkus kot-kot lah sebungkus tu kecik je kan. Yelah, dah harga RM 8, banyak mana pun boleh dapat dengan ekonomi sekarang ni? Bak kata husband aku-entah-entah besar pen je..hahah dan selamat jangkaan aku tepat, memang kecik je saiz nya. Sekali hadap boleh habis. 


Elok je dapat, terus aku bukak bungkusan tu. Hmmmm macam tak pekat/gelap je warna keropok lekor ni. Aku pernah diberitahu yang keropok lekor ni, kalau warnanya cerah, maksudnya isi ikan tak banyak, tepung je yang lebih. Mula lah aku duk pikir bukan-bukan.

"Sayang, keropok lekor ni macam tepung lebih je. Entah-entah jiran tu dah terbeli banyak, then bila dia masak, rasa tak berapa sedap, tu yang dia jual kat orang tu.." Hahahaha jahat tak aku?

Lepas dah elok goreng, aku rasa sikit. Eh! Sedap pulak!

"Sayang, elok keropok lekor ni. Sedap! Salah tekaan tadi..hehe"

"Haa.. Pergi mintak maaf balik kat jiran tu.."

Erk! Hahahaha jenuh pulak nak pergi mintak maaf kan..kihkih tu lah... Cakap ikut sedap je tadi. Pengajarannya, fikir positif je dulu okay? Jangan terus negatif. Ngeee~

Sekali hadap dengan cili sos dia, terus puas hati! (^__^)




suke? like la..

Tuesday, February 09, 2016

Bakal Ada Orang Baru Ke?


Semenjak awal perkahwinan lagi aku akan catit dan monitor kitaran haid aku menggunakan aplikasi yang ada dalam telefon ni. Cuma bila aku dah selamat melahirkan Mierza, aku lupa nak catit dah sebabnya kan lama tak datang period dalam tempoh menyusukan Mierza - salah satu cara berkesan untuk perancangan keluarga. Dan beberapa bulan sebelum ni, aku dah mula gunakan balik aplikasi ni untuk cek balik kitaran haid aku. Alhamdulillah kitaran haid aku normal macam dulu, tak lari dari kitaran 28 hari.

Semalam aku tergerak hati untuk buka aplikasi ni dan tengok bila last period. Macam lama pulak aku rasa tak period. Ternyata sangkaan aku tepat. Aku dah lewat 5 hari! Oh maiiii.. 

"Rilex laaaa.. Baru lewat 5 ari kannnn? Belum lewat 2 minggu lagi.." -ayat sedapkan hati, haha

Kalau ikutkan memang kami rancang untuk tak tambah lagi. Cukup Mierza sorang sekarang ni dan layan dia puas-puas dulu. Tapi kalau dah dapat rezeki bertambah anak, tak de lah pulak kami menolak. Kes Mierza dulu pun kes accident. Huhu Tahu rezeki anak tu ada dan luas. Cuma bila memikirkan kesibukan bekerja, takut nanti anak-anak terabai. Kan sekarang ni kena sahut cabaran menteri untuk buat pelbagai kerja - ehhhh..terpolitik pulak..haha

Mierza sekarang pun makin aktif dan rajin 'mengemas'. Pantang nampak aku tengah lipat baju ke, susun barang dalam laci ke, mesti dia pun sibuk sekali nak 'membantu'. Dan semalam, tengah aku melayan dia memonggah barang yang ada dalam laci tu, tiba-tiba dia hulur barang dekat aku. Mierza! Haha tergelak aku dibuatnya.


Dip 'N' Tell pregnancy test! Kahkah 

Adoii Mierza.. Tahulah ibu dah lewat 5 hari. Sabar ye sayang. Tak payah rakus sangat nak tunjuk yang sayang nak adik. Adehhhhh.. Haha tu stok setahun lepas yang aku tak pernah guna. Bila aku suruh dia simpan balik, dia terus-terusan bagi kat aku. Bila aku ambil dan simpan, dia capai balik dan bagi kat aku. 

Mierza..Mierza.. Sampai ke sudah dia dengan benda tu.. Bertuah punya anak~





suke? like la..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...